7.3 SAMENVATTING

 

Privacy (AVG)

 

Particulieren

De Europese privacywetgeving geldt niet voor particulieren. Je mag dus foto’s van anderen in publieke ruimtes maken en er mogen foto’s van jou gemaakt worden en online worden gezet. Stiekem fotograferen of filmen in niet-publieke ruimtes is natuurlijk niet toegestaan.

 

Bedrijven en Organisaties

Bedrijven en organisaties vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat zodra er persoonlijke gegevens worden verzameld en verwerkt, men zich aan deze wet moet houden.

 

Gegevensbeveiliging

Gegevens die met onbemande luchtvaartuigen worden verzameld, kunnen veilig worden opgeslagen.

Als er gebruik wordt gemaakt van een SD-kaart en de gegevens daarvandaan worden overgezet naar je computer, dien je dit veilig te doen en ervoor te zorgen dat onbevoegden hier niet bij kunnen komen.

 

Uitzondering.

Als uitzondering is de AVG grotendeels niet van toepassing op foto’s en video’s die worden gebruikt in de nieuwsmedia of bijvoorbeeld een verslag op de website van een evenement met maatschappelijke relevatie. Hierbij hoeft er niet steeds vooraf toestemming te worden gevraagd aan geportretteerde personen. Wel moet er altijd een grondslag voor zijn.