Webwerkt

Jan Bensliman

Als je dan toch iets achter laat, maak het dan tot iets waar jij trots op mag zijn en je kleinkinderen dankbaar.

Europa en haar minderheden.

In de eerste helft van 2019, heb ik mee mogen werken aan een drieluik van programma’s voor Omrop Fyslân over een aantal minderheden in Europa. Net als Fryslan met haar eigen taal en eigen cultuur, zijn er meerdere minderheden in Europa die worstelen met hun identiteit en het voortbestaan van hun cultuur. In Bulgarije hebben we de Roma bezocht, in Zweden de Sami en in Spanje Aramezen in Catatonie, een minderheid in een minderheid.

Het verleden, heden en de toekomst. De programma’s worden in mei 2019 uitgezonden bij NPO 2 en Omrop Fryslân, dit voorafgaande aan de EU verkiezingen eind Mei 2019.

Idee en onderzoek : Onno Falkena
Regie : Bart Kingma
Camera : Jan Bensliman

Deel 1: Best wel trots om hier aan mee te hebben mogen werken. En zo te kunnen laten zien dat er in ons Europa, nog behoorlijk wat zaken niet gaan zoals we dat zouden willen. Stemmen op 23 mei is misschien toch niet voor niets….. Mooi werk Bart KingmaOnno FalkenaPiter TjeerdsmaAlbert Jensma, Bauke de Haan, Hugo Bosgraaf, Harry Zwerver, Tetsje de Groot, Michel Visser en Roald Koger. en alle andere medewerkers aan dit programma.

Deel 2. Het geweld van het grote geld.
Jokkmokk Zweden. Geweldig mooi verhaal. In een notendop het grote probleem, noem het maar dillema vervat. Sami, een kleine groep die het grote probleem haarfijn uit de doeken doet.

Deel 3. Een verborgen parel in een verdeeld juweel.
Het lijkt als of men in de Val d’Aran vredig met meerdere minderheden een eenheid weet te vormen, waar in geen onderscheid bestaat. Zou dit het voorbeeld voor de rest van Europa zijn?